Vasile Calmatui este voluntar cu acte in regula in cadrul Plantam fapte bune in Romania. De mic a fost foarte activ, fapt pentru care la nici 6 ani isi ducea deja ghiozdanul spre scoala. Au urmat facultatea, proiectele personale, iar de 2 ani si jumatate s-a angajat inginer, dand astfel valoare diplomei pe care incepea sa se aseze praful. Acum 4 ani a inceput sa alerge şi a descoperit cititul din placere, realizand ca aceste doua lucruri sunt calea sa spre a reusi.
Cand ai inceput sa faci voluntariat?
Sunt voluntar de la 13 ani. Dupa scoala mergeam sa ajut la restaurarea bisericii din sat. Eram foarte incantat de ceea ce faceam, erau sarcini usoare cat si sarcini mai dificile pentru un copil de varsta mea, cert este ca abia asteptam terminarea orelor. Sa stai la o varsta frageda langa un pictor, chiar si sa-i dai pensula, e mare lucru.
Care crezi ca sunt motivele pentru care romanii se implica putin in actiuni de voluntariat?
Cred ca principala cauza este ceea ce s-a intamplat inainte de `89, atunci cand exista acel “voluntariat” fortat. Oamenii au nevoie de exemple, iar exemplele noastre au fost parintii plictisiti sau obositi de “voluntariatul” fortat. Voluntariatul este un mod distractiv si usor de a explora interesele si pasiunile, de a face lucruri noi invatand de la specialistii dintr-un anumit domeniu, de a-ti noi prieteni şi de a dezvolta abilitati sociale si de comunicare. Facand voluntariat poti schimba lumea.
Ce au in comunsportul si voluntariatul?
Toate concursurile sportive, olimpiadele, campionatele majore sunt organizate şi cu ajutorul voluntarilor, insa acest aspect este putin mediatizat. Din pacate, la astfel de evenimente, atentia este indreptata numai catre sportivi. In cazul meu pasiunea pentru sport se completeaza cu cea pentru voluntariat.
Care este rolul tau in cadrul PFBRo?
Sunt in PFBRo din august 2015 şi sunt coordonator judetean Dambovita, unde in 14 noiembrie am plantat 9.000 de puieti cu ajutorul a 400 de voluntari. Inca de la inceputul am urmarit sa sustin initiativa PFBRo prin participarea la evenimente sportive. Astfel, la toate competitiile la care am participat am transmis mesajul PFBRo, mesaj sustinut si de alti prieteni. Anul acesta, sub sloganul ”Alerga, inoata, pedaleazta tare, apoi vino la plantare!”, „Plantam fapte bune in Romania” a lansat sportivilor invitatia de a ne sustine cauza si a participa la actiunile de impadurire.
Care sunt competitiile sportive la care participi ca sustinator al initiativei PFBRo?
Urmatoarea competitie la care sustin PFBRo este triatlonul de la Oradea. Este cea mai tare provocare la care voi participa si la care abia astept sa iau startul. Competitia va avea loc pe 25 iunie, iar eu voi participa la Individual Long Distance, proba ce cuprinde Inot – 3800 m, Ciclism – 180 km si Alergare – 42,2 km. Toate aceste probe sunt consecutive cu timp limita de 16 ore. Pe 2 iulie voi merge la Swimathonul Bucuresti sa sustin echipa de inotatori pentru ca participantii au nevoie de sprijinul nostru. Vor urma cateva maratoane montane şi Maratonul International Bucureşti, eveniment la care, noi cei din echipa PFBRo dorim sa avem alaturi cati mai multi sustinatori.
Care sunt obiectivele pe care ti le-ai stabilit la aceste competitii?
La inceput, scopul principal era sa savurez cursa, o faceam pentru a-mi pastra un mod de viata sanatos si pentru a le arata si altora ca se poate. La competitiile la care sustin PFBRo, satisfactia este si mai mare pentru ca simt ca nu alerg pentru mine ci pentru o cauza mult mai importanta, o cauza care are impact asupra mediului si asupra oamenilor din jurul meu. Pentru triatlonul de la Oradea, pe langa faptul ca vreau sa ma surprind cu un timp bun, mi-am propus sa adun fonduri pentru plantarea a 250 de puieti. Fac acest lucru pentru copii, pentru noi, pentru un aer mai curat, pentru o Romanie mai verde. Iar cei care doresc sa ma sustina, pot dona accesand linkul http://plantamfaptebuneinromania.galantom.ro/vasilecalmatui1. (A.D.).